Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ И ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВУЈУ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ТУЖИЛАШТАВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БЕОГРАДУ

21.05.2019. 14:59

Регионална конференција тужилаца односи се на сарадњу, критеријуме и стандарде у процесуирању ратних злочина а на конференцији учествује и главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Serge Brammertz.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ И ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВУЈУ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ТУЖИЛАШТАВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БЕОГРАДУ

Централне теме регионалне тужилачке конференције односе се на међусобну сарадњу тужилаштава у региону, као и сарадњу тужилаштава са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове.

Конференција обухвата и теме које се односе на сарадњу тужилаштава у региону на основу међународне правне помоћи као и протокола о сарадњи, критеријуме и стандарде за кривични прогон починилаца ратних злочина, јачање  регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потраге за несталим лицима.

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, на конференцији ће бити модератор у оквиру теме „Истраживање и кривично гоњење сексуалног насиља везаног за сукобе као међународног злочина“.

На конференцији учествују и представници Тужилаштва Федерације БиХ, Кантоналног тужилаштва УСК и Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ.

Такође, на конференцији учествује и замјеница главног државног одвјетника Р Хрватске, Јасмина Долмагић и специјална тужитељка за ратне злочине из Црне Горе, Лидија Вукчевић.

Учесницима конференције обратили су се амбасадор Велике Британије у Србији, Њ.Е. Denis Keefe, амбасадор Италије у Србији Carlo Lo Cascio и Francine Pickup, стална представница UNDP-а у Србији.

Организатор регионалне конференције тужилаца за ратне злочине у Београду је Тужилаштво за ратне злочине Р Србије и главна тужитељка Снежана Станојковић, а на конференцији учествују и представници дипломатског кора, као и Развојног програма Уједињених нација (UNDP), ОЕБС-а и других међународних организација.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba