Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРОТИВЗАКОНИТО ПРИДРУЖИВАЊЕ СТРАНИМ ПАРАВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА У УКРАЈИНИ

26.03.2019. 15:30

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против држављанина БиХ због противзаконитог придруживања паравојним формацијама на страним ратиштима у Украјини.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРОТИВЗАКОНИТО ПРИДРУЖИВАЊЕ СТРАНИМ ПАРАВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА У УКРАЈИНИ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

- Гаврила Стевића, рођеног 1966. године у Градачцу, настањеног у Бањалуци.

Оптужени се терети да је током 2014. године, у циљу придруживања страној паравојној формацији која дјелује ван територије БиХ, преко граничног прелаза из БиХ отпутовао у Београд те са Међународног аеродрома „Никола Тесла“ отпутовао за Москву, одакле је отишао на подручје Украјине, у Ростов, и подручје Лугањска.

На наведеном подручју оптужени се као добровољац, заједно са другим лицима из Србије и БиХ,  противзаконито придружио и постао припадник паравојне формације Одреда јединице "Јован Шевић" која је дјеловала против легитимних снага Украјине. 

Оптужени је у оквиру наведене јединице задужио оружје и униформу  те обављао различите војне активности, до краја мјесеца септембра 2014. године.

Оптужени се терети да се противзаконито придружио паравојној формацији која дјелује ван територије Босне и Херцеговине те починио кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. КЗ-а БиХ. 

 Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba