Вијести

У ПРЕДМЕТУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ВИСОКОТАРИФНИХ РОБА ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА

20.12.2018. 15:51

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

У ПРЕДМЕТУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ВИСОКОТАРИФНИХ РОБА ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА

- Саве БЈЕЛОГРЛИЋА, рођеног 1970. године у Гацку, држављанина БиХ,

- Лејле БЈЕЛОГРЛИЋ, рођене 1970. године у Зеници, држављанке БиХ,

- Ернада ПИПИЋА, рођеног 1975. године у Јајцу, држављанина БиХ,

- Амира ГУЏЕВИЋА, рођеног 1972. године у Сарајеву, држављанина БиХ,

- Радислава ИВАНОВИЋА, рођеног 1971. године у Фочи, држављанина БиХ, и

- Енвера БАШИЋА, рођеног 1958. године у Мостару, држављанина БиХ.

Оптужени, у предмету кодног назива „Пат“, се терете да су у намјери стицања противправне имовинске користи, у временском периоду од 13.  јула 2016.г. до 2. априла 2017. године, као чланови групе људи незаконито набављали, складиштили, продавали и на друге начине стављали у промет на територији БиХ акцизну робу – дуванске прерађевине које нису биле обиљежене контролним маркицама.

У оптужници се наводи да је првооптужени Бјелогрлић, као организатор и руководилац групе, а којој су ради прибављања противправне имовинске користи приступили остали чланови групе, оптужени, имао јасно дефинисану организацију посла у којој су улоге чланова углавном подијељене на добављаче, купце и саучеснике у растурању цигарета.

Оптужница наводи да је оптужени Бјелогрлић давао конкретна упутства за организацију ових незаконитих активности у предузимању радњи набавке, складиштења и продаје цигарета са подручја Херцеговине и њиховом даљем растурању на подручју Сарајева, Зенице и Фоче за коју прилику је организовао мрежу препродаваца, а остали чланови групе према упутствима поступали у набавци, договорима, преузимању, транспорту, размјени цигарета и продаји дуванских прерађевина те складиштењу с циљем коначне продаје и стављања тих производа у промет.

На овај начин оптужени су наносили штету буџету и грађанима БиХ, а за себе стицали незакониту имовинску корист.

Приликом извршених претреса пронађена је и привремено одузета велика количина различитих врста цигарета без акцизних маркица и резаног дувана.

Оптуженима се ставља на терет да су починили кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249., у вези са кривичним дјелима недозвољени промет акцизних производа из члана 210а. и недозвољено складиштење робе из члана 210б. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba