Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI DREKOVIĆ RAMIZ (1956)

05.12.2018. 11:49

Osumnjičeni je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1995. godine.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI DREKOVIĆ RAMIZ (1956)

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Sarajeva lišili su slobode osumnjičenog:

-          Dreković Ramiza, rođenog 10.05.1956. godine u Tutinu, Srbija.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je, u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je, u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovijed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog pučanstvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdate zapovijedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, te je usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.  

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba