Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ГОРДАНА ТАДИЋ И ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРИ МРМКС-у СЕРЖ БРАМЕРЦ ОДРЖАЛИ САСТАНАК У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

29.10.2018. 18:50

Главни тужилац при МКСЈ/МРМКС-у, Серж Брамерц, посјетио је Тужилаштво БиХ и састао се са в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Горданом Тадић и званичницима Посебног одјела за ратне злочине у Тужилаштву БиХ.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ ГОРДАНА ТАДИЋ И ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРИ МРМКС-у СЕРЖ БРАМЕРЦ ОДРЖАЛИ САСТАНАК У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

На састанку је в.д. главног тужиоца упознала главног тужиоца МРМКС-а са резултатима рада Тужилаштва БиХ, те да је према досадашњој евиденцији у 409 предмета оптужено 818 лица за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права.

Такође, на састанку је разговарано о измјени Државне стратегије за рад на предметима ратних зочина, те о унапређењу регионалне сарадње у циљу процесуирања предмета ратних злочина.

Једна од тема односила се и на тражење несталих лица,  јер се у Босни и Херцеговини још увијек трага за око 7000 несталих лица, као и на сарадњу удружења жртава и удружења породица несталих лица из Босне и Херцеговине.

На састанку је истакнут наставак и јачање даље сарадње у заједничким активностима, кроз ангажовање официра за везу, омогућавањем приступа бази података са доказним материјалом Тужилаштва МКСЈ-а, како би се Тужилаштву БиХ омогућило да оствари циљеве утврђене у Државној стратегији за рад на предметима ратних злочина.

В.д. главног тужиоца је поновила да континуирана подршка Тужилаштва МРМКС-а остаје неопходна, посебно за већ идентификоване сложеније предмете који су у раду.

Тужилац Брамерц је исказао подршку Тужилаштву БиХ у раду и напорима за процесуирање предмета ратних злочина.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba