Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BiH GORDANA TADIĆ I GLAVNI TUŽITELJ PRI MRMKS-u SERGE BRAMMERTZ ODRŽALI SASTANAK U TUŽITELJSTVU BiH

29.10.2018. 18:50

Glavni tužitelj pri MKSJ/MRMKS-u, Serge Brammertz, posjetio je Tužiteljstvo BiH i sastao se sa v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordanom Tadić i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužiteljstvu BiH.

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BiH GORDANA TADIĆ I GLAVNI TUŽITELJ PRI MRMKS-u SERGE BRAMMERTZ ODRŽALI SASTANAK U TUŽITELJSTVU BiH

Na sastanku je v.d. glavnog tužitelja upoznala glavnog tužitelja MRMKS-a sa rezultatima rada Tužiteljstva BiH, te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Također, na sastanku je razgovarano o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zočina, te o unaprjeđenju regionalne suradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na traženje nestalih osoba,  jer se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7000 nestalih osoba, kao i na suradnju udruga žrtava i udruga obitelji nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje suradnje u zajedničkim aktivnostima, kroz angažiranje časnika za vezu, omogućavanjem pristupa bazi podataka sa dokaznim materijalom Tužiteljstva MKSJ-a, kako bi se Tužiteljstvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužitelja je ponovila da kontinuirana potpora Tužiteljstva MRMKS-a ostaje neophodna, posebno za već identificirane složenije predmete koji su u radu.

Tužitelj Brammertz je iskazao potporu Tužiteljstvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba