Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U VLASENICI 1992. GODINE

19.10.2018. 15:18

Optuženi Pajić Slađan (1970) tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatvorenih civila.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U VLASENICI 1992. GODINE

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Pajić Slađana, rođenog 1970. godine u Vlasenici.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tokom 1992. godine, u 3 navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatvoreni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Optuženi se također tereti da je počinio silovanje maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala 13 godina.

Također, optuženi Pajić se tereti da je tokom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine, četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila maloljetnik.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom da se optuženi nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području R Srbije, ranije je zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice za navedenim optuženim.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba