Vijesti

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „GRANICA“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA NEOVLAŠTEN PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

15.08.2018. 16:10

Predložena je kazna od godinu i osam mjeseci zatvora i oduzimanje dvije automatske puške, okvira i municije, kao i svjedočenje u predmetu protiv drugih optuženika.

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „GRANICA“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA NEOVLAŠTEN PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

Optuženi Safet Hasikić, rođen 1985. godine u Brčkom, nakon podizanja optužnice, u prisustvu advokata je sporazumno priznao krivicu za krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH.

Optuženi je priznao krivicu za pokušaj međunarodnog krijumčarenja 2 automatske puške, okvira i više komada municije, koje su trebale biti prokrijumčarene na područje Republike Austrije.

Radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i partnerskih agencija u BiH, zajedno sa kolegama iz Austrije, u ovoj zajedničkoj operaciji je u BiH, na području Brčkog i okoline, otkrivena i lišena slobode grupa osumnjičenih za krijumčarenje naoružanja i municije, a naoružanje i municija su oduzeti.

Sporazumnim priznanjem optuženi u cijelosti priznaje izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica tužilaštva te pristaje na predloženu kaznu od 1 godine i 8 mjeseci zatvora, koja je predložena sporazumom.

Također, sporazumnim priznanjem optuženi se obavezuje na svjedočenje protiv optuženih u ovom i drugim predmetima Tužilaštva BiH u vezi sa saznanjima o počinjenim krivičnim djelima.

U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti 2 automatske puške, okviri i municija koji su zaplijenjeni u provedenoj policijskoj akciji.

Od optuženog će se oduzeti i nezakonita imovinska korist u iznosu od 1000 KM stečena izvršenjem krivičnog djela u ovom predmetu.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom i odgovornošću optuženog u počinjenju krivičnog djela.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba