Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ 1992. И 1995. ГОДИНЕ

15.08.2018. 15:33

Оптужени Раде Гарић, у 10 тачака оптужнице, терети се за ратне злочине почињене над цивилним становништвом бошњачке националности на подручју Власенице 1992. године, као и за злочин над цивилима бошњачке националности заробљеним након пада Сребренице у љето 1995. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ 1992. И 1995. ГОДИНЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Радета Гарића, рођеног 1963. године у Власеници.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Власенице и околине, поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је у својству припадника резервног састава СЈБ Власеница, а касније и у својству команданта Извиђачко-диверзантског вода Дрињача, лично и директно учествовао у мучењима, прогонима, незаконитом затварању, убиствима, силовању и сексуалном злостављању и тешким злостављањима више десетина заробљених цивила бошњачке националности, међу којима је било и малољетних жртава, током 1992. године.

Такође, оптужени се терети и за учествовање у убиству 23 лица бошњачке националности након пада заштићене зоне Сребреница, у љето 1995. године.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ, а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

  


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba