Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE OSOBA OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU VLASENICE

03.07.2018. 13:19

Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros su policijski službenici SIPA-e na području općine Vlasenice, postupajući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode osobe osumnjičene za ratne zločine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE OSOBA OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU VLASENICE

Slobode je lišen Slađan Pajić, rođen 1970. godine u Loznici, R Srbija, državljanin BiH.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u periodu od mjeseca maja do kraja mjeseca decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske  i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu vojnika VP 7344 Vlasenica, na području općine Vlasenica, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata.

On se sumnjiči za sudjelovanje u višestrukim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i još jedne maloljetne žrtve te nečovječnom postupanju, nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje i mučenju zatvorenih civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u prostorijama SUP-a Vlasenica.

Slađan Pajić je osumnjičen da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stava 1. u vezi sa članom 22. KZ-a SFRJ.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba