Vijesti

DELEGACIJA SUDIJA IZ SR NJEMAČKE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH I SASTALA SE SA V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANOM TADIĆ

19.06.2018. 13:41

Na sastanku su kolegama iz Njemačke prezentovani nadležnost, unutrašnja organizacija, kao i rad i ostvareni rezultati Tužilaštva BiH za 15 godina postojanja institucije, kao i aktivnosti koje tužilaštvo preduzima u jačanju vladavine prava i približavanju Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

DELEGACIJA SUDIJA IZ SR NJEMAČKE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH I SASTALA SE SA V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANOM TADIĆ

Delegacija sudija iz pravosudnog sistema SR Njemačke, u okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini i pravosudnim institucijama naše zemlje, sastala se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i njenim saradnicima.

V.d. glavnog tužioca, Gordana Tadić, kolegama iz Njemačke je prezentovala organizaciju pravosudnog sistema BiH i tužilačkih institucija u našoj zemlji, nadležnost i unutrašnju organizaciju Tužilaštva BiH, rezultate rada, kao i saradnju Tužilaštva BiH sa zemljama regije i EU, EUROJUST-om i drugim institucijama koje djeluju na međunarodnom nivou.

Na sastanku su prezentovani rad i rezultati institucije u proteklih 15 godina postojanja, koji su ostvareni u procesuiranju predmeta ratnih zločina, organizovanog kriminala, finansijskog i privrednog kriminala, terorizma, korupcije i koruptivnih krivičnih djela, ilegalnih migracija, međunarodnog krijumčarenja opojnih droga kao i drugim predmetima u kojima postupaju tužioci Tužilaštva BiH.

Takođe, na sastanku je prezentovan rad i učešće Tužilaštva BiH u međunarodnim operacijama u borbi protiv prekograničnog kriminala, kao i aktivnosti koje Tužilaštvo BiH preduzima u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma, ilegalnih migracija i trgovine ljudima i svih drugih krivičnih djela kojima se ugrožava vladavina prava i sigurnost građana.

Gosti iz SR Njemačke su imali priliku pitati predstavnike Tužilaštva BiH o pitanjima koja ih zanimaju iz domena rada Tužilaštva BiH i pravosuđa naše zemlje.

Posjeta sudija iz Njemačke je organizovana u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, sa kojom tužilaštvo ima dobru i višegodišnju saradnju, a na inicijativu Vrhovnog saveznog suda SR Njemačke.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba