Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI O SARADNJI EUROJUST-a SA ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

12.06.2018. 15:00

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić i Milanko Kajganić, tužilac zadužen za saradnju sa EUROJUST-om, sudjeluju na konferenciji EUROJUST i saradnja sa trećim zemljama - iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH NA KONFERENCIJI O SARADNJI EUROJUST-a SA ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

Konferencija se, u organizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i uz podršku projekta GIZ, IPA 2017  -  “Borba protiv teških oblika kriminala na Zapadnom Balkanu”, održava u Podgorici.

Centralne teme konferencije odnose se na dosadašnja iskustva, ostvarene rezultate kao i izazove u  saradnji EUROJUST-a sa zemljama Zapadnog Balkana.

Sudionicima konferencije obratili su se Ladislav Hamran, predsjednik EUROJUST-a, Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac Crne Gore, ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, kao i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori.

EUROJUST je jedinica za pravosudnu saradnju Evropske unije, sa sjedištem u Den Haagu, Holandija, koje pomaže zemljama članicama u borbi protiv terorizma i teških oblika organiziranog kriminala, koji se dešava na području dvije ili više država članica. Također, EUROJUST ima sporazume sa državama izvan EU, kao i pravosudne kontaktne tačke, među kojima je i BiH, sa kojima održava saradnju i razmjenjuje informacije.

Delegacija Tužilaštva BiH održala je bilateralni sastanak sa potpredsjednikom EUROJUST-a, Klaus Meyer-Cabrijem na kojem je razgovarano o postignutom napretku BiH i preostalim obavezama u cilju ispunjenja uslova za pokretanje pregovora i potpisivanje sporazuma između EUROJUST-a, u što su uključeni Ministarstvo pravde BiH i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

Tužilaštvo BiH je u više navrata sudjelovalo u međunarodnim operacijama koje je koordinirao EUROJUST, u borbi protiv organiziranog kriminala čije izvršenje je evidentirano u BiH i drugim državama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba