Вијести

ШТО БРЖИ ПРОНАЛАЗАК И ИДЕНТИФИКАЦИЈА ОКО 7.000 ЛИЦА ЗА КОЈИМА СЕ ЈОШ УВИЈЕК ТРАГА, ТЕМА ЈЕ ОДРЖАНОГ САСТАНКА ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ИНСТИТУЦИЈА БиХ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ ММКС-у, СЕРЖОМ БРАМЕРЦОМ

23.05.2018. 14:46

Све институције укључене у овај процес морају уложити максималне напоре како би процес тражења несталих и њихове идентификације био што брже проведен, јер је то најбитније за породице жртава које трагају за својим најближима.

ШТО БРЖИ ПРОНАЛАЗАК И ИДЕНТИФИКАЦИЈА ОКО 7.000 ЛИЦА ЗА КОЈИМА СЕ ЈОШ УВИЈЕК ТРАГА, ТЕМА ЈЕ ОДРЖАНОГ САСТАНКА ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ИНСТИТУЦИЈА БиХ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ ММКС-у, СЕРЖОМ БРАМЕРЦОМ

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић и званичници Посебног одјела за ратне злочине, директор Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA, Перица Станић, званичници Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ, представници ICMP-а и Црвеног крста, састали су се са главним тужиоцем при ММКС-у Сержом Брамерцом са којим су разговарали о темама у вези процеса ексхумације, тражења и идентификације несталих лица.

У Босни и Херцеговини се  још увијек трага за око 7.000 несталих лица, а проналазак и идентификација несталих лица и њихових посмртних остатака је врло битан сегмент у процесуирању предмета ратних злочина, у смислу доказних материјала. Такође, овај процес мора бити убрзан највише због породица несталих лица које већ дуже од 23 године трагају за својим најближим сродницима.

Службеници Тужилаштва БиХ, у прошлој 2017. години, учествовали су у 115 предмета ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ, често и на неприступачним локацијама, а Тужилаштво БиХ је иницијатор активности на убрзању процеса ексхумација и тражења несталих.

Главни тужилац Брамерц је истакао да институције БиХ требају наставити интензивно радити на овим активностима, а ММКС и међународна заједница ће пружити подршку у овом процесу.

На састанку је истакнуто да Тужилаштво БиХ, SIPA, Институт за нестала лица, као и друге институције које су укључене у овај процес, проводе континуиране активности на трагању за информацијама о могућим локацијама масовних и појединачних гробница, као и координисању свих активности које су потребне да се без застоја проведу процеси ексхумација.

Босна и Херцеговина је пронашла и идентификовала око 80% несталих лица након рата у БиХ, што је значајан досег у овом процесу, али се још увијек трага за око 7.000 лица, што је 2,5 пута више од броја лица за којима трагају земље у региону, истакнуто је на састанку.

Кључни проблем наставка активности на тражењу несталих лица је недостатак квалитетних информација о локацијама масовних и појединачних масовних гробница и у наредном периоду се треба радити на апеловању на сва лица која имају информације о масовним или појединачним гробницама да те информације доставе институцијама које трагају за несталим лицима.

Такође, потребно је да у БиХ постоји јасна и континуирана политичка подршка процесу тражења несталих лица, као и подршка и повјерење породица жртава у институције које  раде овај посао.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba