Vijesti

ODRŽAN IZVANREDNI SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ILEGALNIH MIGRACIJA U BiH

21.05.2018. 14:56

U Tužiteljstvu BiH, na poziv v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić, koja je rukovoditeljica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u BiH, održan je izvanredni sastanak Udarne grupe na kojem je razgovarano o aktualnim dešavanjima u svezi sa situacijom sa migrantima koji borave na području BiH.

ODRŽAN IZVANREDNI SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ILEGALNIH MIGRACIJA U BiH

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, sudjelovali rukovoditelji i dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Sudionici sastanka su razgovarali o strateškim aktivnostima koje je definirala BiH kao i spremnosti institucija za rješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Tijekom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, zatim unaprjeđenja  zakonske regulative u svezi sa postupanjem sa tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije,  sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a sukladno sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Sudionici sastanka su razgovarali i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH.

Sastanku su nazočili i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija koje su uključene u rješavanje pitanja migracija i azila.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba