Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ, БУЏЕТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОШТЕЋЕН ЗА 105.915,28 КМ

29.12.2017. 11:43

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ, БУЏЕТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОШТЕЋЕН ЗА 105.915,28 КМ

-      ЛАНА ГАНГА, рођеног 1963. године у Xinjiangu,  НР Кина, настањеног у Сребренику, раније осуђиваног пред Судом БиХ, држављанина НР Кине, и

-      правних лица "Q&L"  i "L&N" са сједиштем у Брчко дистрикту.

Оптужени се терети да је као оснивач, директор и одговорно лице за заступање у правним лицима "Q&L" i "L&N" са сједиштем у Брчко дистрикту, пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, оштетио буџет институција БиХ у укупном износу од 105.915,28 КМ.

Лан Ганг се терети да је,  у намјери да избјегне плаћање пореза на промет производа, робу коју је претходно увезао из НР Кине у БиХ  испоручивао, без евиденције, њему познатим купцима за готов новац,  а који промет није приказао у својим књиговодственим евиденцијама,  а што је утврђено као мањак пописом робе од стране инспектора УИО БиХ и полицијских службеника SIPA-е приликом претреса и контроле извршене дана 21.12.2015. године у поменутим правним лицима.

Правна лица "Q&L"  i "L&N" са сједиштем у Брчко дистрикту се терете да су  као правна лица располагали противправно оствареном имовинском користи, коју је у име, за рачун и у корист правног лица остварио Лан Ганг.

Оптужени се терете да су починили, оптужени Лан Ганг продужено кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 3. у вези са ставом 1. и чланом 54. КЗ-а БиХ, те правно лице "L&N" кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 1. и правно лице "Q&L" кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 3. у вези са ставом 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba