Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

27.12.2017. 10:33

Ради се о осумњиченом за ратне злочине у мјестима Саница и Хрустово у општинама Кључ и Сански Мост, у прољеће 1992. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е су провели акцију у којој је лоциран, идентификован и лишен слободе осумњичени:

- Мићо Праштало, зв. „Кудра“, рођен 1945. године у Санском Мосту.

Наведени осумњичени је под истрагом тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине а осумњичен је да је током маја и јуна 1992. године, као командант 6. батаљона 6. санске бригаде ВРС, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Осумњичени се терети за злочин против човјечности почињен прогоном становништва бошњачке и хрватске националности из мјеста Саница и Хрустово.

У нападима на наведена села је почињено убиство 6 лица те противправно затварање већег броја жртава, а напади су резултирали прогоном цјелокупног становништва бошњачке и хрватске националности са наведеног подручја.

Осумњичени ће током дана бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора, мјера забране или других активности у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba