Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

22.12.2017. 12:56

Осумњичени се терети за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања жртава бошњачке националности у Фочи 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Миломира Давидовића, рођеног 1955. године у Фочи, држављанина Босне и Херцеговине.

Осумњичени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, паравојних и полицијских снага РС усмјереног на цивилно бошњачко становништво на подручју општине Фоча,  у временском периоду од 3. до 7. јула 1992. године на подручју Фоче, у својству припадника ВРС, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Према наводима оптужнице, након што је више женских лица бошњачке националности заробљено у једном селу на подручју општине Фоча од стране војних снага РС и након заробљавања смјештене у Средњошколски центар у Фочи, гдје су биле незаконито затворене у наведеном периоду, осумњичени се терети да након што су у два наврата изведене три заробљене жене ради силовања, осумњичени их је заједно са другим лицима силовао и злостављао.

Кривичне радње описане у оптужници повезане су са ратним злочинима за које је оптужнице подизало и Тужилаштво при МКСЈ-у.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка г) у вези са чланом 180. ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba