Vijesti

U PREDMETU ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL SVI OPTUŽENI PRIZNALI KRIVNJU; SPORAZUMIMA PREDVIĐENE KAZNE OD UKUPNO 10 GODINA ZATVORA I ODUZIMANJE OPOJNE DROGE I NEZAKONITO STEČENE IMOVINSKE KORISTI

20.11.2017. 08:21

Sporazumnim priznanjima se predmet za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama u cijelosti završava, a svim optuženima su predviđene osuđujuće kazne.

U PREDMETU ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL SVI OPTUŽENI PRIZNALI KRIVNJU; SPORAZUMIMA PREDVIĐENE KAZNE OD UKUPNO 10 GODINA ZATVORA I ODUZIMANJE OPOJNE DROGE I NEZAKONITO STEČENE IMOVINSKE KORISTI

Nakon što su suočeni sa optužnicom i dokazima, u nazočnosti odvjetnika, svi optuženi u predmetu Aleksa Krndija i dr. sporazumno su u cijelosti priznali krivnju za kaznena djela za koja se terete.

Optuženi, u predmetu kodnog naziva „Povratnik“, se terete da su tijekom 2016. i 2017. godine, kao organizirana kriminalna skupina kojom je rukovodio prvooptuženi Aleksa Krndija, činjenjem kaznenih djela nabavljali, rasparčavali, krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu opojne droge marihuana, heroin i kokain te skupa sa drugim osobama vršili krijumčarenje opojnih droga sa područja Republike Srbije u BiH i obratno.

Sukladno sporazumnom priznanju za prvooptuženog Aleksu Krndiju (1962) je predložena kazna zatvora u trajanju od 7 godina, oduzimanje opojnih droga u količini od oko 1,2 kilograma opojne droge heroin, što je jedna od najvećih zapljena opojne droge heroin u proteklom razdoblju, novac u iznosu od oko 6.700 KM dobiven prodajom opojne droge, iznos od 1.700 eura pronađen prigodom pretresa, kao i automobil Mercedes, mobilni telefoni i druga sredstva korištena za izvršenje kaznenoga djela.

Za optuženog Vojislava Žugića (1981) je predložena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, oduzimanje količine od oko 100 grama opojne droge marihuana, kao i iznos od 2.500 KM, koji je pribavljen prodajom opojnih droga.

Za optuženog Srđana Krndiju (1990) je predložena kazna zatvora u trajanju od 15 mjeseci.

Za optuženog Petra Krndiju (1994) je predložena kazna zatvora u trajanju od 1 godine.

Također, u okviru provedenih pretresa i lišenja slobode pronađena su i oduzeta oko 2 kilograma smjese koja se na ilegalnom narko-tržištu koristi za povećanje mase opojnih droga.

Svi optuženi su potpisivanjem sporazuma u cijelosti priznali počinjenje kaznenih djela organiziranog kriminala (čl. 250.) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl. 195.) KZ-a BiH, a predložene kazne su sukladne ulozi optuženih u izvršenju kaznenih djela.

Sporazumnim priznanjima optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

S obzirom na to da je optužnica obuhvatala navedenu četvoricu optuženih, prihvatanjem sporazuma i izricanjem kazni predmet će u cijelosti biti okončan.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba