Vijesti

PODIGNUTA DRUGA OPTUŽNICA PROTIV SAŠE CVETKOVIĆA ZBOG RATNOG ZLOČINA POČINJENOG NA PODRUČJU BRATUNCA

22.09.2017. 15:41

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA DRUGA OPTUŽNICA PROTIV SAŠE CVETKOVIĆA ZBOG RATNOG ZLOČINA POČINJENOG NA PODRUČJU BRATUNCA

- Saše Cvetkovića, rođenog 1972. godine u Ljuboviji, u Republici Srbiji, državljanina Republike Srbije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između TO RBiH i VRS postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, u toku mjeseca juna 1992. godine su iz prostorija Rudnika cinka i olova „Sase“, u kojima su bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, nepoznati vojnici izveli tri ženske osobe i odvezli u pravcu Bratunca te smjestili u napuštenu kuću.

Optuženi Cvetković se tereti da je u večernjim satima došao u kuću, u pratnji nekoliko vojnika, odveo žrtve u drugu napuštenu kuću te nad jednom od njih počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, što je na oštećenu ostavilo posljedice povreda fizičkog integriteta i psihičkog zdravlja.

Ovo je druga optužnica protiv navedenog optuženog, koja je rezultat dodatnih napora tužilaštva u pronalasku svjedoka i dokaza za krivična djela za koja se optuženi tereti.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba