Вијести

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ПОСЈЕТИО ТУЖИЛАШТВО БиХ

21.09.2017. 12:50

У наставку је саопштење OHR-a

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ПОСЈЕТИО ТУЖИЛАШТВО БиХ

„Како би напредовала на реформском путу, Босна и Херцеговина мора строго проводити владавину права, чувати и јачати независност свог правосудног система”, рекао је данас високи представник Валентин Инцко након састанка са вршитељицом дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Горданом Тадић.

“У сваком демократском систему, судови и тужиоци су темељ владавине права. Имајући на уму да је надлежност државног суда и тужилаштва да рјешава најозбиљније случајеве, и оне који утичу на цијелу земљу, те институције имају обавезу да дјелују тако да увјере јавност да је правда доступна и да се закони примјењују праведно и једнако на све”, додао је високи представник Инцко.

“Ја свакодневно добивам писма грађана који ми се обично жале на непостојање владавине права и колико су исфрустрирани јер је правда недостижна. Одговор на то је да сви органи власти треба да омогуће изградњу независног, одговорног, професионалног и ефикасног правосуђа, способног да ефикасно и брзо реагује кад год се крши закон. Полажемо вјеру у Тужилаштво БиХ да је у стању успјешно кривично гонити случајеве криминала и на тај начин доказати грађанима да је правда достижна”, рекао је високи представник, изражавајући пуну подршку професионалном раду правосудних и других институција владавине права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba