Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 5 ОСУМЊИЧЕНИХ И ПРИЈЕДЛОГ МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ДАРДАНЕЛИ“

14.09.2017. 15:45

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију ће упутити Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за 5 осумњичених и мјера забране за 6 осумњичених лица за кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. Кривичног закона БиХ.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 5 ОСУМЊИЧЕНИХ И ПРИЈЕДЛОГ МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ДАРДАНЕЛИ“

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ а мјере притвора за 5 осумњичених лица ће бити предложене из разлога описаних у члану 132. ЗКП-а БиХ, став 1. тачке а), б) и ц), односно због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и опасности да би боравком на слободи могли починити ново кривично дјело или довршити започето.

Мјере забране ће бити предложене за 6 лица, а између осталог укључују забрану путовања осумњичених и забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету.

Тужилаштво БиХ спроводи истрагу у предмету кодног назива „Дарданели“, која се води у сарадњи са правосуђем и полицијом земаља региона, Хрватске и Црне Горе, а усмјерена је на откривање и процесуирање лица осумњичених за кријумчарење великог броја илегалних миграната, углавном са подручја Турске, Сирије и Блиског истока, преко БиХ у Хрватску, чиме су починиоци кривичних дјела остваривали велику незакониту имовинску корист.

Истрага у предмету се наставља.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba