Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ, НА КОНФЕРЕНЦИЈИ "ДИЈАЛОЗИ О НАСЛИЈЕЂУ МКСЈ", ГОВОРИЛА О ОПЕРАТИВНИМ ИЗАЗОВИМА ТУЖИЛАШТАВА У СПРОВОЂЕЊУ ИСТРАГА И ИСТАКЛА ВАЖНОСТ ПРОЦЕСУИРАЊА РАТНИХ ЗЛОЧИНА СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА КОЈЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ МКСЈ И ПРАВОСУЂЕ БиХ

23.06.2017. 17:05

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, учествовала је на конференцији о наслијеђу МКСЈ која се одржава у Сарајеву, на којој је говорила о двије врло битне теме у вези процесуирања предмета ратних злочина и кршења међународног хуманитарног права.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ, НА КОНФЕРЕНЦИЈИ

Тужитељка Тадић одржала је излагање приликом промоције књиге-Процесуирање ратних злочина сексуалног насиља у сукобима, чији су аутори главни тужилац при МКСЈ-у, Серге Браммертз и замјеница тужиоца Мицхелле Јарвис, а која са правосудног, хуманог и цивилизацијског аспекта говори о тежини и озбиљности ратних злочина силовања и сексуалног злостављања у ратним сукобима које је процесуирао Хашки трибунал.

Тужитељка Тадић истакла је да наведена публикација, на научној и правној основи, третира сву тежину ових злочина, суровост починилаца, као и тешке посљедице које ови злочини наносе жртвама, њиховим породицама али и цијелој заједници у којој жртве живе и бораве.

В.д. главног тужиоца истакла је да је књига битан документ и свједочанство о врло важном аспекту међународног хуманитарног права, које штити достојанство жртава и цивилизацијске вриједности.

Такође, в.д. главног тужиоца Гордана Тадић, говорила је и на панелу који се односи на оперативне изазове у спровођењу истрага у предметима ратних злочина.

У свом излагању тужитељка је истакла да су истраге у предметима ратних злочина врло сложени и дуготрајни поступци који укључују проналазак и саслушање више десетина свједока у једном предмету, од којих се неки налазе ван БиХ, пожртвовано трагање за доказима који нису увијек лако доступни, проналаске рјешења за многе проблеме који се појаве у пракси, као и упорно трагање за посмртним остацима жртава ратних злочина и њиховом идентификацијом.

Хашки суд (МКСЈ) крајем ове године, након 24 године постојања, завршава свој мандат а даље процесуирање предмета ратних злочина у БиХ остаје задатак за правосудне институције Босне и Хецеговине, на нивоима државе, ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

Тужилаштво БиХ има добру сарадњу са МКСЈ-ом и наставиће радити на доношењу правде жртвама ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba