Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ, NA KONFERENCIJI"DIJALOZI O NASLIJEĐU MKSJ", GOVORILA O OPERATIVNIM IZAZOVIMA TUŽILAŠTAVA U SPROVOĐENJU ISTRAGA I ISTAKLAVAŽNOST PROCESUIRANJA RATNIH ZLOČINA SEKSUALNOGNASILJA KOJE PROCESUIRAJU MKSJ I PRAVOSUĐE BiH

23.06.2017. 17:05

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sudjelovala je na konferenciji o naslijeđu MKSJ koja se održava u Sarajevu, na kojoj je govorila o dvije vrlo bitne teme u vezi procesuiranja predmeta ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ, NA KONFERENCIJI

Tužiteljica Tadić održala je izlaganje prilikom promocije knjige-Procesuiranje ratnih zločina seksualnog nasilja u sukobima, čiji su autori glavni tužilac pri MKSJ-u, Serge Brammertz i zamjenica tužioca Michelle Jarvis, a koja sa pravosudnog, humanog i civilizacijskog aspekta govori o težini i ozbiljnosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u ratnim sukobima koje je procesuirao Haški tribunal.

Tužiteljica Tadić istakla je da navedena publikacija, na naučnoj i pravnoj osnovi, tretira svu težinu ovih zločina, surovost počinilaca, kao i teške posljedice koje ovi zločini nanose žrtvama, njihovim porodicama ali i cijeloj zajednici u kojoj žrtve žive i borave.

V.d. glavnog tužioca istakla je da je knjiga bitan dokument i svjedočanstvo o vrlo važnom aspektu međunarodnog humanitarnog prava, koje štiti dostojanstvo žrtava i civilizacijske vrijednosti.

Također, v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić, govorila je i na panelu koji se odnosi na operativne izazove u sprovođenju istraga u predmetima ratnih zločina.

U svom izlaganju tužiteljica je istakla da su istrage u predmetima ratnih zločina vrlo složeni i dugotrajni postupci koji uključuju pronalazak i saslušanje više desetina svjedoka u jednom predmetu, od kojih se neki nalaze van BiH, požrtvovano traganje za dokazima koji nisu uvijek lako dostupni, pronalaske rješenja za mnoge probleme koji se pojave u praksi, kao i uporno traganje za posmrtnim ostacima žrtava ratnih zločina i njihovom identifikacijom.

Haški sud (MKSJ) krajem ove godine, nakon 24 godine postojanja, završava svoj mandat a dalje procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH ostaje zadatak za pravosudne institucije Bosne i Hecegovine, na nivoima države, entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Tužilaštvo BiH ima dobru saradnju sa MKSJ-om i nastavit će raditi na donošenju pravde žrtvama ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba