Vijesti

PRAVOSNAŽNOM PRESUDOM U PREDMETU TUTMIĆ SE NASTAVLJA SANKCIONISANJE ODLAZAKA DRŽAVLJANA BiH NA STRANA RATIŠTA

22.05.2017. 15:32

Nakon izrečene pravosnažne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na četiri godine zatvora zbog pripadnosti organizovanoj terorističkoj grupi i učestvovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravosnažno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a je dostigao 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo.

PRAVOSNAŽNOM PRESUDOM U PREDMETU TUTMIĆ SE NASTAVLJA SANKCIONISANJE ODLAZAKA DRŽAVLJANA BiH NA STRANA RATIŠTA

Tužilaštvo BiH je zadovoljno pravosnažnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Mehmeda Tutmića, koji je za krivična djela u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima osuđen na četiri godine zatvora.

Ovom presudom, u protekle tri godine, ukupno 23 osobe su pravosnažno osuđene za krivična djela u vezi sa odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a. Niti jedan optuženik, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu nije oslobođen krivice, što ukazuje na temeljit i profesionalan kvalitet rada Tužilaštva BiH i partnerskih agencija.

Ovaj podatak je značajan i sa aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih krivičnih djela biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu.

Za odlaske na strana ratišta i povezana krivična djela su izrečene pravosnažne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine je najefikasnije u regionu kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba