Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

23.03.2017. 14:17

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirka Jurića zvanog „Kemi“, rođenog 1972. godine u Donjoj Mahali, općina Orašje, državljanina BiH i R Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca augusta 1992. godine do septembra 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba na širem području općine Orašje, kao pripadnik Vojne policije 106. brigade HVO-a, u logorima u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi Donja Mahala, počinio i pomagao progon srpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je počinio ubistvo jedne žrtve srpske nacionalnosti, te mučenja i zlostavljanja nekoliko žrtava, a optužen je i za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije žrtve na području Orašja.

Također se tereti da je učestvovao u mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima u logoru u Osnovnoj školi Donja Mahala u općini Orašje.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) u vezi sa članom 180/1. KZ-a BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba