Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ. БУЏЕТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОШТЕЋЕН ЗА 18.242,70 КМ

09.01.2017. 15:27

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ. БУЏЕТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОШТЕЋЕН ЗА 18.242,70 КМ

-      Марина Сабљића, рођеног 1979. године у граду Florsheim am Main, Савезна Република Њемачка, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени се терети да је у периоду од јула до децембра 2008. године, као оснивач, директор и одговорно лице без ограничења овлаштења у оквиру регистроване дјелатности у правном лицу „Намекс“ д.о.о. Широки Бријег, пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, оштетио буџет институција БиХ у износу од 18.242,70 КМ.

Сабљић се терети да је прибавио документацију лажног садржаја, односно да је робу у стварности набавио на црном тржишту од њему познатих лица (физичких или правних лица која нису у систему ПДВ-а), а затим за исту стварно постојећу робу прибавио фиктивне фактуре како би правно лице „Намекс“ д.о.о. незаконито приказало и обрачунало, односно незаконито и неосновано стекло право на одбитак улазног ПДВ-а приказаног на улазним фактурама, на директну штету по буџет БиХ.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 1. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 54. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba