Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU. PRORAČUN BOSNE I HERCEGOVINE OŠTEĆEN ZA 18.242,70 KM

09.01.2017. 15:27

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU. PRORAČUN BOSNE I HERCEGOVINE OŠTEĆEN ZA 18.242,70 KM

-      Marina Sabljića, rođenog 1979. godine u gradu Florsheim am Main, Savezna Republika Njemačka, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je u razdoblju od srpnja do prosinca 2008. godine, kao osnivač, ravnatelj i odgovorna osoba bez ograničenja ovlasti u okviru registrirane djelatnosti u pravnoj osobi „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveza, oštetio proračun institucija BiH u iznosu od 18.242,70 KM.

Sabljić se tereti da je pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, odnosno da je robu u stvarnosti nabavio na crnom tržištu od njemu poznatih osoba (fizičkih ili pravnih osoba kojе nisu u sustavu PDV-a), a zatim za istu stvarno postojeću robu pribavio fiktivne fakture kako bi pravna osoba „Nameks“ d.o.o. nezakonito prikazala i obračunala, odnosno nezakonito i neutemeljeno stekla pravo na odbitak ulaznog PDV-a prikazanog na ulaznim fakturama, na izravnu štetu po proračun BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH u svezi sa člankom 54. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba