Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 1,9 МИЛИОНА КМ

27.12.2016. 15:44

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 1,9 МИЛИОНА КМ

- Зорана Јаворца, зв. „Јаза“ и „Гроф“, рођеног 1976. године у Бањалуци, оснивач и одговорно лице у предузећу „ЗОКИ ПРОМ-ЕX“ д.о.о. Лакташи.

Оптужени се терети да је током 2005. године, као оснивач и одговорно лице наведеног предузећа, отворио трансакцијске рачуне у 6 комерцијалних банака, у намјери да преко ових рачуна врши легализацију незаконито стеченог новца правних субјеката, а који је потицао од продаје робе за готовину избјегавањем плаћања пореза на промет, како би се тако стечен новац овим субјектима вратио у редовне токове њиховог пословања.

Оптужени се терети да је од њему познатих лица преузимао новац већег броја правних субјеката са подручја Босне и Херцеговине и тај новац, у укупном износу од 1.536.863,43 конвертибилних марака, који је преузео и за који је знао да је стечен ванжиралним пословањем и утајом пореза на промет, уплаћивао, уз одговарајуће уплатнице, које је потписивао као овлаштено лице правног лица „ЗОКИ ПРОМ-ЕX“ д.о.о. Лакташи.

Наведени новац је фиктивно уплаћиван као „полог пазара“ на рачуне правног лица „ЗОКИ ПРОМ-ЕX“ д.о.о. Лакташи и одмах исти, по полагању, путем налога као уплата аванса или уплата за робу пребацивао на рачуне 31 правног лица.

Оптужени се терети да је сачињавао лажну документацију, као и фактуре, наруџбенице и уплатнице, те фиктивне изјаве о компензацији како би лажно приказао да се роба ставља у промет ради даље продаје и на тај начин омогућио избјегавање плаћања пореских дажбина, иако стварног промета између његовог предузећа и наведених правних субјеката у стварности није било.

Оптужени се терети да је опрао новац у укупном износу од 1.910.617,51 конвертибилних марака, за који је знао да је прибављен учињењем кривичног дјела, а наведени новац је примио, њиме располагао, употријебио у пословању и на други начин прикрио те на тај начин угрозио заједнички економски простор Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело прање новца из члана 209. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba