Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ

27.12.2016. 15:42

Осумњичени су под истрагом због почињених злочина против човјечности на подручју Приједора и околине током 1992. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, у акцији полицијских службеника SIPA-е на подручју Приједора су лоцирани и лишени слободе осумњичени:

- Боро Милојица, рођен 1962. године у Приједору

- Желислав Ривић, рођен 1954. године у Бањалуци

Наведени осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су у мјесецу јулу 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација на становништво несрпске националности на подручју Приједора и околине, у својству припадника Љубијског батаљона ВРС, на подручју Приједора, Хамбарина, Равске и Љубије, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата те починили злочин против човјечности над жртвама бошњачке, ромске и хрватске националности на наведеном подручју.

Осумњичени су да су лично и директно починили убиство најмање 19 жртава, на неколико локација, на подручју наведених мјеста.

Између осталог, осумњичени се терете за убиство 9 лица ромске националности, убиство 9 лица бошњачке националности и једне жртве хрватске националности која је убијена у мјесту Равска.

Неке од жртава су убијене у присуству чланова њихових породица.

Осумњичени су под истрагом да су почињеним убиствима извршили прогон цивилног становништва бошњачке, хрватске и ромске националности због њихове националне и вјерске припадности, чиме су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Након лишења слободе осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и одлучити о даљим активностима у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba