Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE FOČA

24.11.2016. 15:23

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE FOČA

-      Vuković Žarka zvanog “Žara”, rođenog 12.10.1957. godine u mjestu Vladikovi, općina Foča, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom razdoblju od početka mjeseca travnja 1992. godine pa do konca mjeseca ožujka 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog pučanstva na području općine Foča, kao pripadnik vojnih snaga Republike Srpske, počinio nad civilnom osobom ženskog spola, uporabom sile i prijetnje, više silovanja.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je zajedno sa još dvojicom vojnika naoružan nekoliko puta dolazio u obiteljsku kuću oštećene, uporabom sile i prijetnje po život i tijelo žrtvu prinudio, te nad istom više puta izvršio silovanje, a dvojica vojnika koja su sa optuženim dolazila, su također u jednom navratu počinila silovanje navedene žrtve.  

Počinjeno silovanje ostavilo je teške tjelesne i psihičke posljedice na žrtvu, koje osjeća i danas.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka g) Kaznenog zakona BiH, a sve u svezi sa člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba