Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I OPERATIVNA GRUPA PROVELI DETALJNU ISTRAGU.UTVRĐENO DA PRIČA ITALIJANSKOG NOVINARA NIJE ISTINITA

07.10.2016. 20:33

U proteklih 48 sati, Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, te SIPA i Granična policija proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa na osnovu tv priloga italijanskog novinara koji je govorio o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za tzv. „ISIL“ u BiH.

TUŽILAŠTVO BiH I OPERATIVNA GRUPA PROVELI DETALJNU ISTRAGU.UTVRĐENO DA PRIČA ITALIJANSKOG NOVINARA NIJE ISTINITA

Operativnim radom identifikovana su lica koja se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego licima kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni. Lica koja su se pojavila u videu su lica teškog materijalnog stanja i registrovani ovisnici o narkoticima, koji su na ispitivanju priznali i opisali cijeli događaj.

Istragom je utvrđeno i identifikovano oružje o kojem se govori u prilogu koje je pronađeno u BiH, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata koji su bili dio ovih aktivnosti.

S obzirom da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije radi daljeg postupanja.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma nastavlja intenzivne aktivnosti na detektovanju i procesuiranju svih pojava i aktivnosti koje mogu imati dodira sa terorizmom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba