Vijesti

OPTUŽNICA U PREDMETU „BOBAR BANKA“ USKORO ĆE BITI PROSLIJEĐENA NA POTVRĐIVANJE SUDU BiH.OPTUŽNICA JE REZULTAT DUGOTRAJNE I TEMELJITE ISTRAGE U JEDNOM OD NAJVEĆIH PREDMETA FINANSIJSKOG KRIMINALA U BiH.

29.09.2016. 20:09

Nakon intenzivne istrage koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani.

OPTUŽNICA U PREDMETU „BOBAR BANKA“ USKORO ĆE BITI PROSLIJEĐENA NA POTVRĐIVANJE SUDU BiH.OPTUŽNICA JE REZULTAT DUGOTRAJNE I TEMELJITE ISTRAGE U JEDNOM OD NAJVEĆIH PREDMETA FINANSIJSKOG KRIMINALA U BiH.

Optužnica obuhvata veći broj  fizičkih lica koja se terete da su organizirano djelujući počinila krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i krivična djela finansijskog kriminala.

Istragom je utvrđeno da su putem navedene banke ciljano plasirani krediti pravnim licima – članovima Bobar grupe povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, usljed čega su pojedinci kojima su davani krediti stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih preduzeća, kao i depoziti građana.

Podsjećamo, 20.07. ove godine, u saradnji sa SIPA-om na prijedlog tužilaštva, Sud BiH je blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Predmet Bobar banka najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužilaštva i agencija za provođenje zakona u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protivzakonitog bogaćenja pojedinaca.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i obimna stručna vještačenja.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv finansijskog kriminala i pranja novca, sa ciljem zaštite bankarskog sistema te platnog i finansijskog sistema Bosne i Hercegovine i finansijske sigurnosti građana naše zemlje.

Predmet Bobar banka je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužilaštvo BiH radi.

Nastavljamo borbu protiv finansijskog kriminala i korupcije i naglašavamo da nas u toj borbi ništa ne može zaustaviti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba