Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ КИЛОГРАМА ОПОЈНИХ ДРОГА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ГЛОБАЛ“

01.09.2016. 15:40

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против четири лица која се терете за кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ КИЛОГРАМА ОПОЈНИХ ДРОГА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ГЛОБАЛ“

Оптужени се терете да су у периоду од октобра мјесеца 2013. године до мјесеца септембра 2014. године, дјелујући као група за организовани криминал, вршили неовлаштену међународну купопродају, пренос, превоз, држање, посредовање у даљој међународној продаји, слању и испоруци опојне дроге „кокаин“ и „марихуана-сканк“ са подручја Р Црне Горе, преко Босне и Херцегове у Р Словенију и Р Аустрију вршили неовлаштени међународни промет опојне дроге „марихуане“, а потом истим кријумчарским каналима вршили неовлаштени међународни промет опојне дроге „кокаин“ са подручја Краљевине Холандије, преко Р Аустрије и Р Словеније, те да су организовали и посредовали у куповини опреме намијењене за производњу опојне дроге у Краљевини Данској.

Према прикупљеним доказима и резултатима истраге, произлази да су оптужени Брнић Драгиша, Станић Невен и Спасојевић Душко, заједно са другим њима познатим лицима организовали и руководили групом за организовани криминал, те ангажовали оптуженог Мујанић Алена и друга њима позната лица која су на исти начин намјеравала остварити противправну имовинску корист, па су у тој намјери, вођени заједничким интересом, постали припадници групе за организовани криминал у којој су на одлучујући начин доприносили њеном дјеловању.

Оптужени су најчешће користили шифроване термине који су означавали врсту, количину и цијену опојне дроге, као и мјесто и вријеме сусрета ради преузимања и исплате цијене за купљене опојне дроге „кокаин“ и „марихуана“.

Такође, оптужени се терете да су испланирали и организовали транспорт предмета разне опреме и потребних помагала за нелегални узгој и производњу опојне дроге „марихуана“, на подручју Краљевине Данске, те су у међународној акцији у којој је учествовало и правосуђе БиХ, откривени и процесуирани.

Уз оптужницу је предложено испитивање свједока и стручних лица те је приложен обиман доказни материјал, међу којим и документација о привремено одузетим предметима.

Претресима су пронађене и привремено одузете одређене количине опојних дрога, 6 пакетића опојне дроге „Cannabis“ укупне тежине 3342,34 грама, одузето је од оптуженог Мујанић Алена на подручју Р Словеније, док је 2030 комада стабљика, односно 93 кг опојне дроге „Cannabis“ пронађено и одузето у Краљевини Данској од лица која су ту затечена и због тога осуђена, а која су била у договору са организатором Брнић Драгишом који је све финансирао.

Оптужница је подигнута против:

  1. БРНИЋ ДРАГИШЕ, рођеног 16.05.1959. године у Котор Варошу, настањеног у Бања Луци, држављанина БиХ,
  2. СТАНИЋ НЕВЕНА, рођеног 08.10.1980. године у Котор Варошу, са пребивалиштем у Словенији, држављанина Републике Словеније и БиХ,
  3. СПАСОЈЕВИЋ ДУШКА, рођеног 05.06.1983. године у Прњавору, настањеног у Лакташима, држављанина БиХ, и
  4. МУЈАНИЋ АЛЕНА, рођеног 04.03.1980. године у Бања Луци, настањеног у Прњавору, држављанина БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba