Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА

25.08.2016. 14:05

У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ИНТЕНЗИВНЕ АКТИВНОСТИ НА ОТКРИВАЊУ, СПРЕЧАВАЊУ И ПРОЦЕСУИРАЊУ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА РАДИ РАДНЕ ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ И ПРОСЈАЧЕЊА, НАРОЧИТО У СЛУЧАЈЕВИМА ГДЈЕ СУ ЖРТВЕ ДЈЕЦА ИЛИ МАЛОЉЕТНИЦИ

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, којим је руководио предсједавајући, главни тужилац Горан Салиховић.

На састанку су разматрани приоритети дјеловања агенција за провођење закона, безбједносних агенција и правосуђа у наредном периоду, у борби против ове врсте кривичних дјела.

Током састанка разматране су препоруке из Извјештаја State Departmenta о стању у БиХ у погледу трговине људима, те су одређени приоритети у складу са препорукама, као и тренутном ситуацијом у вези ових кривичних дјела. Босна и Херцеговина, у складу са извјештајем State Departmenta има ниво 2, а Ударна група настојаће својим радом у будућности побољшати статус наше земље у овом сегменту.

У наредном периоду агенције за провођење закона ставиће акценат на откривање, спречавање и процесуирање кривичних дјела трговине људима ради радне експлоатације и просјачења, у којима су жртве грађани БиХ и страни држављани, а међу жртвама високи проценат чине жене, дјеца и малољетна лица, као посебно рањива категорија становништва.

Такође, наставиће се и активности у борби против трговине људима ради сексуалне експлоатације и свих других видова искориштавања тешког положаја жртава.

Полицијске и безбједносне агенције и тужилаштво акценат ће ставити и на праћење ситуације са кретањем емиграната и опасностима од илегалних миграција кроз Босну и Херцеговину, а са повећаном пажњом пратиће се миграције и боравак већег броја страних држављана у појединим мјестима у БиХ, чији долазак у нашу земљу повећава опасност од појаве илегалних миграција и других кривичних дјела.

Ударном групом за борбу против трговине људима предсједава главни тужилац, а група окупља представнике свих полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су специјализовани за рад на процесуирању ове врсте кривичних дјела.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba