Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА КРИЈУМЧАРЕЊА ОРУЖЈА

11.07.2016. 15:09

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против укупно 7 лица, која се терете за набавку, кријумчарење и продају на црном тржишту оружја и муниције, који се користе у извршењима кривичних дјела.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА КРИЈУМЧАРЕЊА ОРУЖЈА

Оптужница је подигнута против:

  1. Реџовић Изета, рођеног 1970. године у Београду, настањеног у Сарајеву и Новом Пазару, држављанина БиХ и Србије
  2. Хоџић Хариса, зв. “Хари“, рођеног 1983. године у Травнику, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ
  3. Шемић Мустафе зв. “Мујо“, рођеног 1959. године у Мостару, држављанина БиХ
  4. Панџа Николе, зв. „Ниџо“, рођеног 1957. године у Мостару, држављанина БиХ
  5. Мехмети Мухамеда, зв. “Хаџија“, рођеног 1978. године у Сарајеву, држављанина БиХ
  6. Сијарић Менсада, рођеног 1961. године у Годијеву, Црна Гора, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ
  7. Прце Марија, рођеног 1978. године у Мостару, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терете да су, у више наврата, вршили илегалну набавку оружја, углавном пиштоља, разних произвођача и калибара, заједно са муницијом, које су у скривеним мјестима (тзв. бункерима) увозили, кријумчарили са циљем даље продаје на илегалном тржишту оружја и муниције, гдје оружје набављају најчешће извршиоци кривичних дјела, који оружје користе приликом извршења кривичних дјела.

Такође, оптужени се терете и да су набављали ватрено оружје и муницију које су кријумчарили из БиХ на подручје Републике Србије, као и на подручје СР Њемачке, те су продајом оружја и муниције њима познатим лицима остваривали значајну имовинску корист.

Оптужени се у 11 тачака оптужнице терете за набавку, кријумчарење и даљу продају више десетина комада ватреног оружја и веће количине муниције, која је завршила на црном тржишту наоружања у БиХ, Србији и СР Њемачкој, а приликом претреса куће и просторија које користе оптужени Панџа и Прце, пронађено је више десетина комада оружја, пиштоља, пушака, пригушивача и већа количина муниције која је заплијењена.

Изет Реџовић се терети да је организовао групу људи, а у циљу посредовања у међународном кријумчарењу оружја без потребних дозвола и одобрења, а оптужени Хоџић, Шемић, Панџа, Сијарић, Прце и Мехмети се терете да су као припадници организоване групе учествовали у кријумчарењу оружја и муниције, чиме су починили кривична дјела неовлаштеног промета оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. КЗ БиХ и недозвољено држање оружја и експлозивних материја из члана 371. КЗ ФБиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, интензивно се бори против кријумчарења оружја и муниције јер се ово оружје на црном тржишту најчешће користи приликом извршења разних кривичних дјела, те се на тај начин директно угрожава безбједност грађана Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba