Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 LICA ZBOG KRIVIČNIH DJELA KRIJUMČARENJA ORUŽJA

11.07.2016. 15:09

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv ukupno 7 lica, koja se terete za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i municije, koji se koriste u izvršenjima krivičnih djela.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 LICA ZBOG KRIVIČNIH DJELA KRIJUMČARENJA ORUŽJA

Optužnica je podignuta protiv:

  1. Redžović Izeta, rođenog 1970. godine u Beogradu, nastanjenog u Sarajevu i Novom Pazaru, državljanina BiH i Srbije
  2. Hodžić Harisa, zv. “Hari“, rođenog 1983. godine u Travniku, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH
  3. Šemić Mustafe zv. “Mujo“, rođenog 1959. godine u Mostaru, državljanina BiH
  4. Pandža Nikole, zv. „Nidžo“, rođenog 1957. godine u Mostaru, državljanina BiH
  5. Mehmeti Muhameda, zv. “Hadžija“, rođenog 1978. godine u Sarajevu, državljanina BiH
  6. Sijarić Mensada, rođenog 1961. godine u Godijevu, Crna Gora, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH
  7. Prce Marija, rođenog 1978. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se terete da su, u više navrata, vršili ilegalnu nabavku oružja, uglavnom pištolja, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa municijom, koje su u skrivenim mjestima (tzv. bunkerima) uvozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu oružja i municije, gdje oružje nabavljaju najčešće izvršioci krivičnih djela, koji oružje koriste prilikom izvršenja krivičnih djela.

Također, optuženi se terete i da su nabavljali vatreno oružje i municiju koje su krijumčarili iz BiH na područje Republike Srbije, kao i na područje SR Njemačke, te su prodajom oružja i municije njima poznatim licima ostvarivali značajnu imovinsku korist.

Optuženi se u 11 tačaka optužnice terete za nabavku, krijumčarenje i dalju prodaju više desetina komada vatrenog oružja i veće količine municije, koja je završila na crnom tržištu naoružanja u BiH, Srbiji i SR Njemačkoj, a prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste optuženi Pandža i Prce, pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina municije koja je zaplijenjena.

Izet Redžović se tereti da je organizirao grupu ljudi, a u cilju posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, a optuženi Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti se terete da su kao pripadnici organizirane grupe sudjelovali u krijumčarenju oružja i municije, čime su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, intenzivno se bori protiv krijumčarenja oružja i municije jer se ovo oružje na crnom tržištu najčešće koristi prilikom izvršenja raznih krivičnih djela, te se na taj način direktno ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba