Vijesti

ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA ŽRTAVA IZ SAVEZA NESTALIH LICA RS. NA SASTANKU SUDJELOVALI I ZVANIČNICI INSTITUTA ZA NESTALA LICA BiH, ICMP I CRVENOG KRIŽA

19.05.2016. 15:05

Zamjenica glavnog tužioca i rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić, te šefovi odsjeka i postupajući tužioci, sastali su se sa gđom Smiljom Mitrović, predsjednicom Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA ŽRTAVA IZ SAVEZA NESTALIH LICA RS. NA SASTANKU SUDJELOVALI I ZVANIČNICI INSTITUTA ZA NESTALA LICA BiH, ICMP I CRVENOG KRIŽA

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH, Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica u Vladi Republike Srpske, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u BiH i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) u BiH.

Centralne teme sastanka odnosile su se na proces traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih lica srpske nacionalnosti u svim krajevima BiH, kao i proces revizije i identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni a nisu identificirani i nalaze se u kosturnicama i mrtvačnicama u BiH.

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić, predstavnike žrtava upoznala je sa naporima Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i radom tima zaduženog za proces ekshumacija i identifikacija, te aktivnostima na reviziji posmrtnih ostataka, nakon instrukcije glavnog tužioca za što efikasniji rad svih institucija uključenih u ovaj proces.

Također, istaknuto je da tužilaštvo kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina i sporazumna priznanja krivice nastoji doći do što više informacija o mjestima gdje se nalaze masovne grobnice i posmrtni ostaci, radi pronalaska i identificiranja nestalih lica.

U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za između 7-8 hiljada nestalih lica, od toga za još 1650 žrtava srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama ulaže maksimalne napore u aktivnostima na pronalasku i identificiranju posmrtnih ostataka nestalih lica u svim krajevima BiH i gotovo svakodnevno se širom BiH realiziraju procesi ekshumacija na kojima se nalaze i koje koordiniraju ovlaštena službena lica iz Tužilaštva BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba