Vijesti

DELEGACIJA NAJVIŠIH ZVANIČNIKA PRAVOSUĐA I POLICIJE CRNE GORE U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

17.05.2016. 15:15

U Tužilaštvu BiH održan je susret najviših zvaničnika tužilaštava, sudova i policijskih agencija iz Crne Gore, sa glavnim tužiocem i zvaničnicima Tužilaštva BiH.

DELEGACIJA NAJVIŠIH ZVANIČNIKA PRAVOSUĐA I POLICIJE CRNE GORE U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

Glavni tužilac Goran Salihović, sa svojim saradnicima, kolegama iz Crne Gore prezentirao je informacije o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, do sada ostvarenim rezultatima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala, terorizma i drugih krivičnih djela iz nadležnosti državnog tužilaštva.

U posjetu Tužilaštvu BiH došli su zvaničnici Specijalnog tužilaštva, Apelacionog i Vrhovnog suda i Odsjeka za suzbijanje općeg kriminaliteta i grupe za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja, Uprave policije Crne Gore.

Također, glavni tužilac upoznao je goste iz Crne Gore sa aktivnostima koje se provode u regionalnoj saradnji tužilaštava koja sve više dobija na intenzitetu, kada je riječ o saradnji tužilaštava iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Zamjenica glavnog tužioca, Gordana Tadić, govorila je o aktivnostima u procesuiranju ratnih zločina, aktuelnim dešavanjima u procesu ekshumacija i traženja nestalih lica, kao i ostalim aktivnostima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić, zvaničnike iz Crne Gore je upoznao sa aktivnostima tužilaštva kada je u pitanju informisanje medija, saradnja sa sredstvima informisanja, kao i odnosi sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i zvaničnici ambasada SAD-a u Sarajevu i Podgorici.

Tužilaštvo BiH ima dobru i intenzivnu saradnju sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, kao i Crne Gore, sa kojima sarađuje u mnogim segmentima borbe protiv prekograničnog kriminala i provođenju aktivnosti na uspostavi vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba