Vijesti

POSJETA DELEGACIJE PREDSTAVNIKA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA CRNE GORE TUŽILAŠTVU BiH

13.05.2016. 15:27

Delegacija predstavnika pravosudnih institucija iz Crne Gore posjetila je Tužilaštvo BiH gdje je organiziran susret sa zamjenicima glavnog tužioca Gordanom Tadić, Božom Mihajlovićem i Ozrenkom Nešković, zamjenikom rukovodioca Odjela III Miroslavom D. Markovićem, te rukovodiocem Odsjeka za privredni kriminal Ismetom Šuškićem.

POSJETA DELEGACIJE PREDSTAVNIKA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA CRNE GORE TUŽILAŠTVU BiH

Riječ je o studijskoj posjeti s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse u domenu rada Tužilaštva BiH, s posebnim akcentom na polju primjene instituta sporazuma o priznanju krivice i efikasnog krivičnog gonjenja kroz sticanje novih teorijskih i praktičnih saznanja.

U sklopu posjete je bila višečlana delegacija Crne Gore, u čijem sastavu su bile sudije Višeg suda u Podgorici i Bijelom Polju, Osnovnog suda u Podgorici, tužioci Specijalnog državnog tužilaštva, viših tužilaštava u Podgorici i Bijelom Polju i osnovnih tužilaštava u Podgorici, Kotoru i Baru. U sastavu delegacije su bili i advokati iz Crne Gore kao i predstavnici Centra za monitoring i istraživanje CeMi iz Podgorice kao organizatori posjete. 

Zamjenici glavnog tužioca su u jednom od najznačajnijih segmenata studijske posjete predviđene u Tužilaštvu BiH govorili o historiji i nastanku institucije, nadležnostima, unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, kao i statističkim podacima i rezultatima koje je ostvarilo Tužilaštvo BiH.

Rukovodioci sva tri Odjela prezentovali su rad odjela kojim rukovode.  

Ovа posjeta je  jedna u nizu posjeta na osnovu regonalne saradnje koja će biti nastavljena i u budućnosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima izuzetno dobru i aktivnu saradnju sa partnerskim pravosudnim institucijama u zemljama regiona, a s obzirom da je pravosudna reforma u BiH provedena 2003. godine i da tužioci imaju značajno iskustvo u mnogim segmentima, zvaničnici Tužilaštva BiH često su i edukatori u mnogim specijalističkim oblastima krivičnog procesuiranja.

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba