Vijesti

U JAMI RADAČA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI. ISKOPAVANJA SE NASTAVLJAJU

29.04.2016. 08:03

Na ekshumaciji u jami Radača kod Mostara, jučer su pronađeni posmrtni ostaci, u prvom navratu manji broj kostiju, da bi naknadnim iskopavanjem bio pronađen i veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.

U JAMI RADAČA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI. ISKOPAVANJA SE NASTAVLJAJU

Istražitelj Tužilaštva BiH uskoro će se, sa nadležnim licima iz Instituta za nestala lica (INO) BiH i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) u BiH, uputiti na lokaciju kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja.

Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Ekshumacija na ovom lokalitetu radi se već duži vremenski period i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva, a u procesu ekshumacija sudjeluju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih lica na ovoj lokaciji, kao i drugim lokacijama širom BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba