Vijesti

STUDENTIMA PRAVNOG FAKULTETA U ZENICI PREDSTAVLJENI RAD I REZULTATI TUŽILAŠTVA BiH

25.04.2016. 15:01

U okviru aktivnosti približavanja pravosudnih institucija lokalnim zajednicama, studentima Pravnog fakulteta u Zenici prezentirani su historija, unutrašnja organizacija, kao i dosadašnji rezultati Tužilaštva BiH.

STUDENTIMA PRAVNOG FAKULTETA U ZENICI PREDSTAVLJENI RAD I REZULTATI TUŽILAŠTVA BiH

Studenti Pravnog fakulteta, na današnjoj prezentaciji, imali su priliku da iz prve ruke dobiju informacije o radu, nadležnostima i rezultatima Tužilaštva BiH, kao i saradnji ove institucije sa lokalnom zajednicom.

Predstavnik Tužilaštva BiH studentima je govorio o historiji tužilaštva, od 2003. godine do danas, kao i svim aktivnostima koje je tužilaštvo preduzimalo u pravcu uspostave vladavine prava i procesuiranju počinilacaa krivičnih djela.

Učesnici skupa upoznati su da će Tužilaštvo BiHove godine dostići brojku od 5000 optuženih lica, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine, organizirani kriminal, terorizam, korupciju, finansijski kriminal i porezne utaje, trgovinu ljudima, krijumčarenje opojnih droga, krijumčarenje oružja i druga krivična djela iz nadležnosti tužilaštva, što je svakako značajan rezultat u borbi za uspostavu vladavine prava u Bosni i Hercegovini i stvaranja mirnog i sigurnog okruženja za sve građane.

Također, istaknuto je da će tužilaštvo u narednim danima dostići brojku od 600 optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što je izuzetan rezultat, kako u domaćim, tako i u međunarodnim okvirima.

Na današnjem okruglom stolu, predstavnici studentske populacije i budući pravnici imali su priliku pitati predstavnika tužilaštva o svemu što ih zanima iz domena rada ove institucije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine često učestvuje u aktivnostima usmjerenim na približavanje lokalnim zajednicama i studentskoj populaciji u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti se realizuju u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS iz Bijeljine, a uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba