Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU „MASKA“ ZBOG KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANA U VELIKIM KOLIČINAMA SA PODRUČJA BOSNE I HERCEGOVINE NA PODRUČJE R HRVATSKE. OPTUŽNICOM OBUHVAĆENA DVA PRIPADNIKA MUP-a RS

20.04.2016. 13:34

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv: 

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU „MASKA“ ZBOG KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANA U VELIKIM KOLIČINAMA SA PODRUČJA BOSNE I HERCEGOVINE NA PODRUČJE R HRVATSKE. OPTUŽNICOM OBUHVAĆENA DVA PRIPADNIKA MUP-a RS

1.      BERIŠA SULEJMANA, rođenog 09.09.1983. godine u Banja Luci, nastanjenog u Ključu i Trebinju, državljanina BiH,

2.      MEŠKOVIĆ MERSUDINA, rođenog 21.12.1986. godine u Vlasenici, nastanjenog u Trebinju, državljanina BiH,

3.      PEŠIĆ SAŠE, rođenog 24.05.1991.godine u Trebinju, gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

4.      ATELJEVIĆ MIRKA, rođenog 29.02.1992. godine u Trebinju, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

5.      ŠARENAC DRAGANA, rođenog 08.10.1981. godine u Bileći, nastanjenog u Trebinju, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su krajem 2014. pa sve do maja mjeseca 2015. godine, na području općine Trebinje u Bosni i Hercegovini i Dubrovnika u R Hrvatskoj, Beriša Sulejman kao organizator grupe ljudi, a Mešković Mersudin, Pešić Saša, Ateljević Mirko i Šarenac Dragan kao članovi organizovane grupe ljudi, vršili neovlaštenu međunarodnu prodaju, prenos, kupovinu i posredovanje u međunarodnoj prodaji supstance koja je propisom proglašena opojnom drogom.

Prema navodima optužnice Beriša Sulejman,  Mešković Mersudin I Pelešević Sabahudin kao aktivni policijski službenici MUP-a Republike Srpske, kao i Pešić Saša su stupali u kontakt i u više navrata se sastajali na području Trebinja i Republike Hrvatske sa kupcem opojne droge iz Dubrovnika, koji je bio dobro poznat konzument opojne droge, a gdje su se dogovarali o nabavci i isporuci opojne droge.

Trgovinu i isporuku opojne droge u R Hrvatsku, aktivni pripadnici policije vršili su koristeći mjesto policajca, te poznanstvo sa drugim policajcima koji rade u graničnim policijama, te u svojim vozilima prevozili opojnu drogu na područje Dubrovnika.

Tokom mjeseca aprila 2015. godine, prilikom nove isporuke opojne droge, optuženog Pelešević Sabahudina granični policajci Republike Hrvatske na graničnom prelazu na ulazu u ovu zemlju su pretresli i pronašli približno dva kilograma opojne droge „marihuana – skank“.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 250. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba