Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ СТОЦА

09.02.2016. 15:44

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ СТОЦА

-        Крешић Виде, рођеног 15.09.1956. године у Боројевићима општина Столац, држављанина БиХ и Р Хрватске,

-        Крешић Јосипа, рођеног 05.03.1964. године у мјесту Боројевићи, општина Столац, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терете да су за вријеме рата у Босни и Херцеговини и оружаног сукоба између Армије Р БиХ и ХВО-а, на подручју општине Столац, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права, при томе кршећи одредбу члана 3. Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Терете се да су оптужени Крешић Виде, у својству припадника ХВО-а, и оптужени Крешић Јосип, такође у својству припадника ХВО-а, након што је више лица бошњачке националности незаконито лишено слободе, од којих су четири затворена у подрумске просторије Коштане болнице у Стоцу, физички мучили једно од тих лица, наносећи му снажне физичке и душевне патње.

Наведено лице бошњачке националности мучили су на начин да су у септембру 1993. године наређивали другим лицима исте националности да пуштају струју кроз тијело поменуте жртве, усљед чега се оштећени тресао, крварио, повремено губио свијест, те након неколико дана преминуо.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц) (мучење) у вези са чланом 180. став 1. и чланом 21. и 29. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba