Вијести

ЋУРГУЗ САША (1972) ИЗРУЧЕН ИЗ СРБИЈЕ ПРАВОСУЂУ БиХ. ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ ЛИЧНО УЧЕСТВОВАО У СТРИЈЕЉАЊУ ВЕЋЕГ БРОЈА ЖРТАВА БОШЊАЧКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СА ПОДРУЧЈА БИХАЋА.

09.02.2016. 15:39

Правосудни и полицијски органи Републике Србије, дана 08.02.2016. године у касним вечерњим часовима, су на граничном прелазу Рача, полицијским службеницима Судске полиције БиХ предали осумњиченог Ћургуз Сашу, рођеног 29.05.1972. године у Бихаћу, држављанина БиХ.

ЋУРГУЗ САША (1972) ИЗРУЧЕН ИЗ СРБИЈЕ ПРАВОСУЂУ БиХ. ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ ЛИЧНО УЧЕСТВОВАО У СТРИЈЕЉАЊУ ВЕЋЕГ БРОЈА ЖРТАВА БОШЊАЧКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СА ПОДРУЧЈА БИХАЋА.

Осумњичени Ћургуз Саша под истрагом је тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као припадник ВРС, на подручју Бихаћа 1992. године, починио кривично дјело злочини против човјечности.

Он је осумњичен да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у љето 1992. године, као припадник ВРС, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против бошњачког становништва на ширем подручју Бихаћа, заједно са другим припадницима Војне полиције и Извиђачког вода 15. бихаћке бригаде ВРС, дошао у круг Тракторског сервиса Рипач, у којем је било затворено више десетина цивила бошњачке националности.

Након тога, осумњичени су одвели групу од око 10 затвореника камионом на локалитет Хргар у близини природне јаме зв. “Бездана“, након чега су затворени цивили убијени пуцањем из ватреног оружја, а њихова тијела бачена у јаму.

Такође, осумњичен је и да је учествовао у мучењу, злостављању и премлаћивању затворених цивила бошњачке националности са наведеног подручја, који су били затворени у просторијама и објектима Тракторског сервиса у Рипачу.

Из јаме Бездана, након рата су ексхумирани посмртни остаци 83 лица, од којих је 41 жртва идентификована, а осумњичени Ћургуз учествовао је у убиству најмање 10 жртава.  

Приликом спровођења истраге, тужилац и истражиоци дошли су до сазнања да је осумњичени само фиктивно пријављен на адреси у Бања Луци, а да се скрива на подручју Србије.

Након тога услиједило је расписивање међународне потјернице за осумњиченим.

Осумњичени Ћургуз је на основу међународне потјернице расписане на захтјев Тужилаштва БиХ лишен слободе у Београду, крајем 2014. године, гдје је у екстрадицијском притвору провео око 14 мјесеци.

Након интензивних активности Тужилаштва БиХ и правосуђа БиХ и сарадње са правосудним институцијама Републике Србије, одобрено је и реализовано изручење овом осумњиченом, којем је одмах по доласку у Тужилаштво и Суд БиХ покренут приједлог за одређивање мјере притвора.

Тужилаштво БиХ се захваљује правосудним институцијама Србије на помоћи и сарадњи у борби против некажњивости ратних злочина у региону.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba