Vijesti

GLAVNI TUŽILAC UČESTVOVAO NA KONFERENCIJI O JAČANJU MJERA SIGURNOSTI NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA

04.02.2016. 15:30

Potrebno je hitno detaljno zakonski definirati fizičku zaštitu štićenih osoba, jer u ovoj oblasti dosta materije nije zakonski određeno-u svom obraćanju istakao je glavni tužilac Salihović.

GLAVNI TUŽILAC UČESTVOVAO NA KONFERENCIJI O JAČANJU MJERA SIGURNOSTI NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, u uvodnim obraćanjima, istakli su da se mora posvetiti pažnja sigurnosti sudija i tužilaca, kao licima koja procesuiraju najsloženije predmete i izloženi su stalnim pritiscima i ugrožavanju sigurnosti.

Prisutnima se obratio i dao podršku jačanju sigurnosti u pravosuđu i g. Martin Schieder, predstavnik Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju glavni tužilac je istakao da se mora ozbiljno pristupiti pitanju sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija, te istakao da su neki od tužilaca Tužilaštva BiH, kao i on lično, zbog opasnosti po sigurnost, pod stalnom policijskom pratnjom.

U protekle 3 godine zabilježeno više od 15 napada na sigurnost tužilaca Tužilaštva BiH, od provala u stanove i kuće, krađe automobila, prijetnji po sigurnost i drugih vrsta ugrožavanja, što se mora spriječiti - istakao je glavni tužilac Salihović.

Na konferenciji učestvuju predstavnici zemalja EU i zemalja regiona, kao i eksperti koji se bave zaštitom sigurnosti pravosudnih zvaničnika i lica pod zaštitom.

Na konferenciji učestvuje i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić, zvaničnici Ministarstva sigurnosti i sudskih policija u BiH.

Vodeći eksperti iz ove oblasti razmijenit će iskustva o modalitetima povećanja nivoa sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija, sudija i tužilaca, kao i svjedoka i oštećenih kao sudionika u postupku.

Konferencija se odžava u organizaciji VSTV-a BiH i Evropske komisije u okviru TAIEX programa.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba