Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE OBIMNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „KOLT“. PRIVEDENO 12 LICA ŠIROM BiH.

03.02.2016. 13:18

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji sa UIO BiH izvršili su privođenje 12 lica i pretrese na više lokacija na području Banja Luke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE OBIMNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „KOLT“. PRIVEDENO 12 LICA ŠIROM BiH.

Akcija u predmetu kodnog naziva „Kolt“ usmjerena je prema više osumnjičenih lica koja su pod istragom zbog organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje, zloupotrebe ovlaštenja u privredi i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne grupe i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima.

Osumnjičeni u akciji „Kolt“ su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao euro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također, prouzročili i ekološko zagađenje.

Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizirane kriminalne grupe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 000 KM samo po jednoj  cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, te su prouzročili štetu kupcima, jer upotreba navedenog goriva šteti motorima savremenih vozila.

Tužilaštvo BiH i službenici MUP-a RS i UIO BiH su proveli dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju krivičnog djela.

Nakon privođenja i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba