Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАХМУЉИН САКИБА (1952), НЕКАДАШЊЕГ КОМАНДАНТА 3. КОРПУСА А РБиХ. РАДИ СЕ О ПРЕДМЕТУ КАТЕГОРИЈЕ 2, КОЈИ ЈЕ У ФАЗИ ИСТРАГЕ ДОСТАВЉЕН ИЗ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА НА ПРОЦЕСУИРАЊЕ У БиХ

24.12.2015. 13:40

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Махмуљин Сакиба, рођеног 13.10.1952. године у Козарцу, Приједор, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАХМУЉИН САКИБА (1952), НЕКАДАШЊЕГ КОМАНДАНТА 3. КОРПУСА А РБиХ. РАДИ СЕ О ПРЕДМЕТУ КАТЕГОРИЈЕ 2, КОЈИ ЈЕ У ФАЗИ ИСТРАГЕ ДОСТАВЉЕН ИЗ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА НА ПРОЦЕСУИРАЊЕ У БиХ

Оптужени се терети да је у вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта 3. корпуса Армије РБиХ, у чијем саставу је дјеловао и одред „ЕЛ Муџахидин“ у оквиру којег су били ангажовани борци афро-азијског поријекла, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција.

У оптужници се наводи да Сакиб Махмуљин, као командант корпуса, током 1995. године, док је трајала обимна операција Армије Р БиХ на ширем подручју Завидовића и Возуће, у оквиру које су припадници одреда „Ел Муџахидин“ починили ратне злочине над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју, није ништа предузео како би спријечио наведени злочин, иако је имао информације да се припадници овог одреда спремају починити злочин и да су злочин починили, те да након почињеног злочина није предузео ништа како би казнио починиоце злочина.

У оптужници се наводи да су припадници одреда „Ел Муџахидин“, међу којима и борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности, починили убиство више од 50 заробљеника, од којих су неки убијени ритуалним одсијецањем глава заробљеника, које су након тога показиване другим заробљеницима.

У оптужници се такође наводи да су припадници овог одреда злостављали и мучили заробљенике, одсијецали им уши и наносили убодне ране по разним дијеловима тијела, везали и премлаћивали разним предметима, примјењивали изузетно сурове облике мучења, односно везивање заробљеника у згрчене положаје са омчама око врата, које би се усљед помјерања стезале и гушиле жртве, у којим су их остављали више сати.

Од посљедица злостављања и премлаћивања многе жртве су остале са трајним посљедицама и инвалидитетом.

Након рата посмртни остаци око 10 жртава су пронађени, идентификовани и укопани, а за тијелима осталих жртава се још увијек трага.

Оптужени Сакиб Махмуљин терети се да је знао за убиства и злостављања затвореника које је трајало више од 15 дана, у периоду јули / август и у другом случају током септембра 1995. године, те да није ништа учинио да ове злочине спријечи, заустави или да казни починиоце.

Оптужени се терети  да је починио кривично дјело-ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.

Уз оптужницу је предложено позивање више од 70 свједока оптужбе, од којих ће 11 исказе дати уз мјере заштите и приложено је више од 900 доказних материјала, којима ће тужилаштво доказивати кривицу оптуженог.

Оптужница ће бити прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba