Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLAĐENA BOŽOVIĆA (1958) ZBOG KORUPTIVNOG KAZNENOG DJELA

23.11.2015. 15:19

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLAĐENA BOŽOVIĆA (1958) ZBOG KORUPTIVNOG KAZNENOG DJELA

- Božović Mlađena, rođenog 10.04.1958. godine u Trnovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u svojstvu ravnatelja institucije BiH, kao odgovorna osoba i ravnatelj Fonda za povratak BiH, tijekom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavama, pa je prigodom postupka nabave poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122 100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavama koje garantiraju aktivnu konkurenciju i transparentnost prigodom trošenja proračunskih sredstava.

On je optužen da je svojim odlukama onemogućio provođenje tenderske procedure sukladno  zakonu, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije zaključio nabavu sa jednim poduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122 100 KM, te oštetio druga poduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavi.

Optuženi Božović Mlađen tereti se da je svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavi i na taj način teže povrijedio prava drugih, a prigodom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz članka 224. stavak 2.  Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 8 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba