Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLAĐENA BOŽOVIĆA (1958) ZBOG KORUPTIVNOG KRIVIČNOG DJELA

23.11.2015. 15:19

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLAĐENA BOŽOVIĆA (1958) ZBOG KORUPTIVNOG KRIVIČNOG DJELA

- Božović Mlađena, rođenog 10.04.1958. godine u Trnovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u svojstvu direktora institucije BiH, kao odgovorno lice i direktor Fonda za povratak BiH, tokom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama, pa je prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122 100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavkama koje garantiraju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja budžetskih sredstava.

On je optužen da je svojim odlukama onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije zaključio nabavku sa jednim preduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122 100 KM, te oštetio druga preduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

Optuženi Božović Mlađen tereti se da je svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže povrijedio prava drugih, a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 8 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba