Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILANA BOJANIĆA (1960) ZBOG KRIVIČNOG DJELA NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA I KRIJUMČARENJA

16.11.2015. 15:49

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILANA BOJANIĆA (1960) ZBOG KRIVIČNOG DJELA NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA I KRIJUMČARENJA

-      Bojanić Milana, rođenog 25.05.1960. godine u Obrovcu, općina Banja Luka, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH

Optuženi se tereti da je od maja, pa sve do septembra 2015. godine, nezakonito stavljao u promet i prodavao cigarete koje nisu obilježene kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, te preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti izbjegavajući mjere carinske kontrole.

Prema navodima optužnice, optuženi je u prethodno kupljenom automobilu napravio skriveni spremnik u kojem je skrivao cigarete koje je na području Republike Crne Gore preuzimao sa crnogorskim poreskim markicama i bez poreskih markica, kako bi izbjegao mjere kontrole granične policije na graničnom prelazu između R Crne Gore i BiH.

Krijumčarene cigarete optuženi je prevozio u Banja Luku, gdje ih je čuvao u porodičnoj kući, radi stavljanja u dalji promet u BiH i na području drugih zemalja, tako što je dio cigareta prodavao na području BiH, dok je preostale cigarete u skrivenom spremniku odvozio u Republiku Sloveniju gdje ih je i prodavao.

Optuženi Bojanić je u oktobru ove godine spriječen prilikom prenošenja cigareta u R Hrvatsku, na graničnom prelazu Gradiška, prilikom čega su mu pronađene i oduzete cigarete u količini od oko 2 400 kutija cigareta marke Marlboro, Merlin – slim, Monte, Bond, Eva slims, Marlboro light i Merlin - slims plavi, kao i dio cigareta koje je čuvao u vlastitoj kući, čime je izbjegavanjem plaćanja da po osnovu akciza oštetio budžet BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. i krijumčarenje iz člana 214. stav 2., a sve u vezi sa članom 53. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba